Op zaterdag 28 oktober 2017 was de eerste editie van de ‘Dag van de Fietsverlichting’. Vele organisaties, waaronder de sectie Fietsen van RAI Vereniging, zette het belang van goede fietsverlichting voor de verkeersveiligheid nadrukkelijk in de schijnwerpers.

Al vele jaren worden in het najaar de bekende campagnes voor fietsverlichting gevoerd. Voor het eerst was er echter in 2017 met de ‘Dag van de Fietsverlichting’ een gezamenlijk moment om het belang van fietsverlichting voor de verkeersveiligheid extra te belichten. Dit weekend ging immers de wintertijd in en de klok een uur terug.

Het idee voor zo’n dag ontstond binnen het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) en werd omarmd door het Uitvoeringsteam Fietsverlichting, de projectgroep waarin, begeleid door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de politie, VVN, ANWB, provinciale en lokale overheden, TeamAlert, Fietsersbond, BOVAG en RAI Vereniging samenwerken.

In tal van acties door het hele land benadrukten lokale en regionale overheden het belang van fietsverlichting, onder meer met de bekende oproep ‘Ik Val Op’, onderdeel van het ‘Daar kun je mee thuiskomen’-programma. Op 8 oktober bijvoorbeeld organiseerde de Vervoerregio Amsterdam in Zaandam een ludieke actie ‘Lichtfietsen’, om hun campagne mee af te trappen. En op talloze plaatsen kwamen de (vrijwilligers)teams van Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederlandop straat in actie om fietsers te helpen, bijvoorbeeld door fietsverlichting ter plekke aan te brengen of te repareren. De ANWB voerde grootschalig actie met haar Lichtbrigade, en in vooral de grote steden zette TeamAlert zich met ‘Show Yourself!’ in om jongeren en studenten het licht te laten zien.

En Gazelle bijvoorbeeld gaf scholieren uit Dieren en omgeving de mogelijkheid om naar de fabriek te komen om hun fietsverlichting te laten checken. Ook zagen wij, bijvoorbeeld via Twitter, een flinke hoeveelheid (spontane) acties, ook in de fietsretail. Mogelijk kunnen we in 2018 op dat laatste voortborduren.

2018
We kunnen terugkijken op een geslaagde eerste editie. In 2018 zal de Dag van de Fietsverlichting op 27 oktober zijn. U gaat daar ongetwijfeld meer over horen.